15 Cara Mengeratkan Hubungan Kekeluargaan

Hubungan kekeluargaan yang erat merupakan tunjang kepada kebahagiaan dan kesejahteraan sesebuah keluarga. Di Malaysia, konsep keluarga yang harmoni dan bahagia sentiasa dititikberatkan.

Menurut kajian oleh Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) pada tahun 2018, 89.4% rakyat Malaysia berpuas hati dengan hubungan kekeluargaan mereka. Namun, peratusan ini mungkin terjejas akibat tekanan hidup moden dan pengaruh teknologi yang semakin ketara.

Langkah-langkah Merapatkan Hubungan Keluarga

Usaha berterusan perlu dilakukan untuk mengeratkan ikatan kekeluargaan. Antara langkah paling asas adalah meluangkan masa berkualiti bersama ahli keluarga. Ini boleh dilakukan melalui pelbagai aktiviti seperti:

Solat berjemaah

Bagi keluarga Islam, solat berjemaah bukan sahaja meningkatkan pahala, malah mengeratkan silaturrahim.

Menurut hadis riwayat Bukhari, solat berjemaah mempunyai ganjaran 27 kali ganda berbanding solat bersendirian. Selain meningkatkan disiplin dan kerohanian, ia memberi peluang untuk berkomunikasi dan membina ikatan.

Makan bersama

Meja makan ialah tempat terbaik untuk berkongsi cerita, meluahkan perasaan, dan membincangkan isu keluarga.

Kajian menunjukkan remaja yang kerap makan bersama keluarga cenderung memperoleh pencapaian akademik lebih baik dan kurang terlibat dengan salah laku. American College of Pediatricians mencadangkan sekurang-kurangnya 4-5 kali makan malam bersama seminggu.

Menjalankan aktiviti rekreasi

Aktiviti riadah seperti bersukan dan berkelah beramai-ramai menggalakkan gaya hidup sihat di samping mengukuhkan ikatan.

Menurut Kajian Kesejahteraan Keluarga Malaysia 2016 oleh LPPKN, 53.6% keluarga di Malaysia kerap menghabiskan masa lapang bersama-sama. Contohnya, berbasikal bersama di taman awam atau mengunjungi tempat menarik seperti zoo dan muzium.

Menonton wayang

Menonton wayang bersama merupakan aktiviti santai yang dapat dinikmati oleh seisi keluarga. Pemilihan filem yang sesuai dengan citarasa semua dapat mencetuskan gelak tawa dan emosi yang dikongsi bersama. Ini bukan sahaja mengeratkan hubungan, malah membuka ruang untuk perbincangan dan pertukaran pandangan selepas tayangan.

Menurut satu kajian di Amerika Syarikat, 54% ibu bapa mendapati bahawa menonton filem bersama anak-anak mencetuskan perbincangan bermakna mengenai pelbagai isu kehidupan. Justeru, jadikan masa menonton wayang sebagai ritual keluarga, sama ada di panggung atau di ruang tamu sendiri.

Bercuti bersama

Bercuti bersama pula menawarkan peluang untuk meneroka destinasi baharu dan mencipta kenangan manis. Kelebihan bercuti bersama keluarga juga sangat banyak. Perancangan dan penyertaan semua ahli keluarga dalam menentukan lokasi dan aktiviti percutian dapat mewujudkan rasa “buy-in” dan komitmen bersama.

Cuti tidak semestinya mewah atau jauh – yang penting ialah mengutamakan masa berkualiti. Menurut satu kajian di United Kingdom, 49% keluarga merasakan bahawa percutian merapatkan hubungan kekeluargaan.

Cuti bersama membolehkan ahli keluarga ‘disconnect’ dari tekanan harian dan ‘reconnect’ semula dalam suasana berbeza yang lebih santai.

Membuat perancangan bersama

Buat perancangan bersama-samam merupakan asas kepada kerjasama dan perpaduan dalam keluarga. Ini termasuk perancangan aktiviti harian, pembahagian tugas, penetapan matlamat dan pengurusan belanjawan. Dengan melibatkan semua ahli keluarga dalam membuat keputusan, wujudlah rasa kepunyaan dan tanggungjawab bersama. Bagi kanak-kanak, ia membina kemahiran merancang dan membuat pilihan.

Penelitian di Universiti Harvard mendapati bahawa remaja daripada keluarga yang kerap merancang bersama mempunyai harga diri yang lebih tinggi dan kurang terlibat dengan tingkah laku berisiko. Perancangan juga menggalakkan komunikasi terbuka dan saling memahami keperluan serta ekspektasi masing-masing.

Membuat buku skrap dan foto album

Membuat buku skrap keluarga menjadi khazanah nostalgia yang dapat ditatap kembali bersama-sama. Melihat gambar-gambar kenangan dan detik-detik istimewa bersama keluarga menimbulkan perasaan kasih dan terharu. Ini juga berpeluang untuk bercerita dan berkongsi kisah silam dengan generasi muda.

Menurut kajian di Universiti Emory, kanak-kanak yang tahu sejarah keluarga mereka mempunyai kawalan diri dan keyakinan diri yang lebih kukuh. Proses menghasilkan buku skrap secara kolektif juga merupakan aktiviti menyeronokkan yang menggalakkan kreativiti dan kerjasama semua ahli keluarga.

Berkomunikasi secara efektif

Kemahiran berkomunikasi dengan berkesan amat penting untuk mewujudkan persefahaman. Ini termasuk menjadi pendengar yang baik, mengelakkan stereotaip, serta memberi pujian dan sokongan.

Ungkapan seperti “Ayah sangat menghargai pertolongan kamu” atau “Ibu faham perasaan kamu” berupaya memupuk kasih-sayang. Kajian menunjukkan remaja yang selesa berbincang dengan ibu bapa mempunyai self-esteem yang lebih tinggi.

Meneruskan tradisi keluarga

Amalan unik setiap keluarga dapat mencipta kenangan manis untuk dikenang bersama. Contohnya meraikan hari lahir, menyambut perayaan besar, waktu story-telling sebelum tidur, atau tradisi masakan keluarga yang diwarisi turun-temurun.

Menurut satu kajian di Amerika Syarikat, kanak-kanak yang membesar dengan tradisi keluarga yang kuat memiliki kawalan diri dan daya tahan yang lebih baik apabila dewasa.

Melibatkan diri dalam komuniti

Menyertai aktiviti kemasyarakatan beramai-ramai seperti bergotong-royong, menderma, atau menjadi sukarelawan membolehkan seisi keluarga memupuk semangat kemasyarakatan. Menurut LPPKN, pada 2016 hanya 33.6% keluarga di Malaysia terlibat dalam aktiviti komuniti.

Penglibatan sebegini bukan sahaja memupuk nilai murni malah membina jaringan sosial yang lebih luas.

Membuat projek DIY bersama

Melibatkan diri dalam projek “Do-It-Yourself” seperti mengubahsuai perabot, menanam taman, atau membuat kraf tangan.

Ini melatih kemahiran, merangsang kreativiti dan menyuburkan kerjasama antara ahli keluarga. Contohnya, membina sangkar burung atau membuat kolaj gambar bersama-sama.

Memasak dan membuat kuih bersama-sama

Libatkan semua ahli keluarga dalam sesi memasak. Mulakan dengan resipi mudah seperti kuih atau kek. Bagi keluarga Melayu, tradisi seperti membuat ketupat dan rendang bersama-sama ketika Hari Raya memupuk kemesraan di samping memastikan pengetahuan masakan diwarisi.

Meneroka hobi baharu

Cuba aktiviti baharu bersama-sama seperti mengail, memancing, melukis atau bermain alat muzik. Hobi berkongsi membolehkan ahli keluarga melihat bakat dan kecenderungan masing-masing seterusnya saling menghargai. Bapa dan anak lelaki mungkin sukakan memancing bersama, manakala ibu dan anak perempuan gemar melukis.

Membela haiwan peliharaan

Memelihara haiwan seperti kucing, arnab atau ikan membina rasa tanggungjawab dan kasih sayang dalam kalangan ahli keluarga, terutamanya kanak-kanak. Aktiviti berkongsi seperti memberi makan atau membersihkan sangkar memupuk kerjasama dan sikap ambil berat.

Bersukan bersama-sama

Adakan perlawanan bola tampar, badminton atau ping pong sesama ahli keluarga. Ini bukan sahaja menyihatkan badan, malah mengajar semangat kesukanan dan toleransi. Keluarga juga boleh menyertai acara sukan anjuran komuniti seperti marathon atau berbasikal untuk mengeratkan hubungan dengan jiran tetangga.

    Apa jua aktiviti yang dipilih, kuncinya adalah meluangkan masa bersama keluarga secara konsisten dalam suasana yang positif dan penuh keseronokan.

    Mewujudkan kenangan indah melalui pelbagai pengalaman berkongsi adalah ramuan utama dalam mengeratkan hubungan kekeluargaan yang berpanjangan. Semakin kerap masa diluangkan bersama, semakin kukuh ikatan yang terbina.

    Leave a Comment